Волочна поміра на українських землях у складі Великого князівства Литовського в XVI ст. - Гурбик, А.О. (Український історичний журнал, 1996)
Дослідження проблем, пов'язаних з історією підготовки, проведення та наслідків аграрної реформи (складовою частиною якої була волочна поміра) на українських землях в XVI ст., є важливим науковим завданням. Актуальність теми зумовлена необхідністю не лише переосмислення загальних оцінок реформи, але і висвітлення, зокрема, особливостей проведення волочної поміри в Україні.