Міфопоетична модель світу у творах В. Шевчука - Іванова, Н.С. (Культура народов Причерноморья, 2006)
В статті мова йде про символіку священного простору, що у творах В. Шевчука формує міфопоетичну модель світу. Священне і профанне визначає вертикальний розріз картини світу. У горизонтальному розрізі письменник використовує універсальний символ дім-храм. Універсальна модель світу романів В. Шевчука "Дім на горі" та "Темна музика сосон" включає в себе макро- та мікрокосм, а людина стоїть в середині цієї складної мікроглактики. В статье речь идет о символике священного пространства, которое в произведениях В.Шевчука формирует мифопоэтическую модель мира. Священное и профанное определяет вертикальный разрез картины мира. В горизонтальном разрезе писатель использует символ дом-храм. Универсальная модель мира романов "Дом на горе" и "Темная музыка сосен" включает в себя макро- и микрокосм, а человек стоит в средине этой сложной микрогалактики. The article deals with the symbolic of a sacred space that is forming a mythopoetic model of the world in V. Shevchuck's works. Sacred and profane determine a vertical cut of the world's picture. In horizontal cut the writer uses a universal symbol of the house-temple. The universal model of the world includes macro- and microcosm in V. Shevchuck's novels "The House in the Mountain" and "A Dark Music of the Pines", and a human is in the middle of this difficult microgalactic.