Про напружений стан та стійкість пористої ортотропної пластини в процесі осушення - Гайвась, Б. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2006)
У роботі досліджується напружено-деформований стан і стійкість пружної ортотропної пористої пластини скінченних розмірів у процесі її осушення. Для опису пористості приймається модель регулярного капілярного середовища з циліндричними порами, які перпендикулярні до серединної поверхні пластини. При вивченні напруженого стану за основу прийнято відому модель неоднорідних за товщиною пластин. Встановлено, що зсувні напруження, які спричинені осушенням, виникають лише у випадку, коли дисторсія є неоднорідною у площинах, які паралельні до серединної поверхні пластини. Показано також, що осушення приводить до пониження критичного значення ейлеревої сили. The article deals with the stress-strain state and stability of orthotropic porous plate of finite sizes in the process of drainage. For description of porosity the regular capillary model of medium with cylinder pores which is perpendicular to the middle surface of plate is accepted. At the study of the stress state the known model of non-homogeneity on a thickness plate is accepted. It is shown that shearing stress caused by drainage arise up only in the case when distortion is heterogeneous in a plane which is parallel to the middle surface of a plate. It is established also, that drainage results in the decline of Euler critical force. В работе рассмотрено напряженно-деформированное состояние и устойчивость ортотропной пористой пластины конечных размеров в процессе сушки. При описании пористости принимается регулярная капиллярная модель среды с цилиндрическими порами, перпендикулярными к срединной поверхности пластины. При изучении напряженного состояния принята известная модель неоднородных по толщине пластин. Установлено, что сдвиговые напряжения, обусловленные сушкой, возникают только в случае, когда дисторсия является неоднородной в плоскости, параллельной срединной поверхности пластины. Показано, что сушка приводит к снижению критического значения эйлеровой силы.