Іван Стешенко - подвижник на ниві українського національного відродження - Білоцерківський, В.Я.; Головченко, В.І. (Український історичний журнал, 1997)
Відновлення державної самостійності України прискорило процес повернення з історичного небуття імен славних її синів, які віддали своє життя в боротьбі за визволення Батьківщини. Одним із них був Іван Матвійович Стешенко - активний учасник національного відродження кінця ХІХ-початку ХХ ст., перший генеральний секретар, згодом народний міністр освіти Української Народної Республіки, організатор (спільно з Лесею Українкою) першого українського соціал-демократичного гуртка.