Застосування розпаралелення при адаптивному моделюванні радіоелектронних схем з жорсткими моделями - Хвищун, І.; Квятковський, Б. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2006)
У роботі досліджуються можливості розпаралелення обчислювального процесу для підвищення ефективності адаптивних програм моделювання радіоелектронних схем. Наведено приклад побудови комбінованого алгоритму розв’язування системи звичайних диференціальних рівнянь. Розглянуто проблему визначення локальної жорсткості математичної моделі задачі. Подано алгоритм оцінки локальної константи Ліпшиця, який не вимагає обчислення матриці Якобі. Проаналізовано результати адаптивного моделювання чотирьох електронних схем різної розмірності, які отримані на багатопроцесорній обчислювальній системі з розподіленою пам’яттю. The work discovers parallel computations appliance to increase performance of calculation adaptive algorithms for radio electronics circuits modeling. The example of building of combined algorithm for the system of differential equations is being presented. Ways to detect system local stiffness are being deeply investigated. Algorithm for local Lipshic constant computation without Jacobi matrix calculation is being supplied. Results of computations of four electronic circuits of different scaling on multiprocessor system with distributed memory management are being analysed. В работе исследуются возможности распараллеливания вычислительного процесса для повышения эффективности адаптивных программ моделирования радиоэлектронных схем. Приведен пример построения комбинированного алгоритма решения системы обыкновенных дифференциальных уравнений. Рассмотрена проблема определения локальной жесткости математической модели задачи. Приведен алгоритм оценки локальной константы Липшица, не требующий вычисления матрицы Якоби. Проанализированы результаты адаптивного моделирования четырех электронных схем разной размерности, полученные на многопроцессорной вычислительной системе с распределенной памятью.