Базові принципи вдосконалення українського суспільства (Закономірності буття у контексті законів стаціонарної термодинаміки) - Юхновський, І. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2006)
Життя людей на Землі тісно пов’язане з Природою, дією Сонця і Космосу. Люд
ству притаманні активне мислення, перетворювальна діяльність й інтенсив
ний, навіть агресивний, вплив на Природу.
Тож накреслюючи Програму майбутнього України, корисно мати на увазі
певні загальні твердження природознавства. У різні часи їх висловлювали ве
ликі мислителі, зокрема в Україні це були вчення В. Вернадського, С. Подолин
ського, С. Мороза, важливі праці інших учених.
Автор розглядає загальні закономірності буття, сучасні проблеми глобалі
зації, принципи сталого розвитку і циклічність процесів у формуванні демокра
тичних суспільств, ґрунтуючись на дії законів стаціонарної термодинаміки. Based on the well-known thermodynamics laws, the
author presents a number of statements regarding principles
of natural and social systems, sustainable society
development, state successful governing, globalisation
processes expansion in the modern world. The
particular value is concrete authors proposals in the
program of achievement by Ukrainian society of
perfection level comparable to that of European Union
countries.