Українська революція 1648-1676 рр. у контексті європейського революційного руху ХVІ-ХVІІ ст.: спроба порівняльного аналізу - Степанков, В.С. (Український історичний журнал, 1997)
Однією з найменш досліджених проблем українських народних рухів XVI-XVII ст. є з'ясування їхнього місця в загальноєвропейському процесі соціальної і визвольної боротьби. Заповнення цієї наукової лакуни дозволить, по-перше, глибше збагнути їхні причини й суть, по-друге, уточнити типологію, по-третє, встановити наявність чи відсутність зв'язку між тим чи іншим рухом і переходом від однієї моделі суспільних відносин до іншої, від одного цивілізаційного рівня до іншого. Під цим кутом зору у даній статті робиться спроба торкнутися висвітлення (в найголовніших аспектах) питання: в якій мірі правомірне зіставлення Української революції з Німецькою, Нідерландською та Англійською революціями?