Створення Міжнародного академічного комітету для відзначення 130-річчя М.С. Грушевського - Винар, Л. (Український історичний журнал, 1996)
В 1996 р. українська спільнота в Україні та діаспорі відзначила 130-річчя від дня народження найвидатнішого українського історика М. С. Грушевського. В жовтні 1995 р. на Міжнародній історичній конференції, що відбулася в Київському держуніверситеті ім. Т. Шевченка, проф. Любомир Винар - голова Українського історичного товариства і співорганізатор конференції проголосив 1996 рік «Міжнародним роком Михайла Грушевського». Тоді ж було вирішено з подачі Президії УІТ в Україні, Європі, Америці, Канаді й Австралії організувати Міжнародний академічний комітет.