Іван Богун: деякі міфи та реальність - Гуржій, О.І. (Український історичний журнал, 1998)
Це ім'я овіяне невмирущою славою, і пов'язані з ним численні легенди людська пам'ять зберегла у віках. І. Богун став героєм багатьох історичних пісень, дум, народних переказів. З його ім'ям у період громадянської війни й відродження української державності 1918—1920 pp. різні за політичними вподобаннями сили йшли у смертельний бій.