Збройні сили України від останньої третини XVII ст. до кінця XVIII ст. - Стороженко, І.С. (Український історичний журнал, 1998)
Після смерті Б. Хмельницького (1657 р.), внаслідок громадянської війни ("Руїни") в Україні та військового втручання держав-сусідів, Українська козацька держава й її збройні сили зазнали глибокої кризи. Виснажена війнами, що точилися на її території понад 20 років, вона була поділена в 1686 р. по Дніпру між Росією та Польщею.