Торговельні зв'язки між Лівобережною і Правобережною Україною у другій половині XVII ст. - Мельниченко, В.М. (Український історичний журнал, 1998)
Важливе місце у закладанні підвалин єдиного економічного простору України у другій половині XVII ст. займали Лівобережжя і Правобережжя, їхня домінуюча роль визначалася не лише геополітичним положенням, розмірами території, кількістю населення та господарським потенціалом, а й значенням цих регіонів як історичного осередку формування українського етносу і національної державності.