З історії "Українського історичного журналу" - Капітан, Л.І. (Український історичний журнал, 1998)
У складному процесі переосмислення багатовікової історії українського народу важливу роль відіграють фахові періодичні видання, одне з головних завдань яких полягає в тому, щоб "спільними силами розбудовувати українську наукову історіографію".