50-річчя Антифашистського конгресу діячів культури у Львові - Кондратюк, В.О.; Чоповський, В.Ю. (Український історичний журнал, 1986)
Велику роль у русі передових діячів культури Західної України за створення єдиного Народного фронту проти загрози фашизму і нової світової війни відіграв Антифашистський конгрес діячів культури, який відбувся в травні 1936 р. у Львові. Ініціаторами його скликання виступили комуністи й ті безпартійні представники прогресивної інтелігенції, що, як писав Я. Галан, «..в перемозі робітничого класу вбачали здійснення своїх прагнень».