250-річчя з часу спорудження Української лінії - Пірко, В.О. (Український історичний журнал, 1986)
У 1986 р. минає 250 років з часу спорудження між Сіверським Дінцем та Дніпром Української лінії, що перегородила Муравський шлях, по якому орди кримського хана вторгалися не лише в межі України, а й на територію Росії. В науковій літературі існують різні точки зору щодо часу побудови Української лінії, її заселення ландміліцькими полками, протяжності та кількості фортець на ній, їх військово-оборонного значення. Саме на цих питаннях зосереджено основну увагу у даній замітці.