Етнополітика в Україні: історія та сучасний стан - Антонюк, О.В. (Український історичний журнал, 1999)
Розвиток етнополітичних процесів в Україні у 20-30-ті роки відбувався суперечливо. Якщо 20-ті роки характеризувалися в основному позитивним досвідом розв'язання міжнаціональних проблем, то в 30-ті роки все набуте було ліквідоване сталінським політичним режимом. Початок 20-х років позначений тим, що політика комуністичної партії і уряду України у міжнаціональній галузі здійснювалася двома основними шляхами: коренізацією (українізацією) та заходами щодо національних меншин.