Діяльність професійних пожежних підрозділів на Правобережній Україні у другій половині ХІХ — на початку ХХ ст. - Томіленко, А.Г. (Український історичний журнал, 1999)
Початок становлення професійної пожежної охорони України припадає на першу половину ХІХ ст., проте свого поширення та розвитку вітчизняні пожежні команди набули лише в пореформений період. У 1853 р. Міністерством внутрішніх справ Росії було введено «Нормативний табель складу пожежної частини в містах» та затверджено штати пожежних команд для 461 міста імперії.