Андрій Гурбик. Аграрна реформа в Україні XVI ст. — К.: Інститут історії України НАН України, 1997. — 64 с.; А.О. Гурбик. Еволюція соціально-територіальних спільнот в середньовічній Україні (волость, дворище, село, сябринна спілка). — К.: Інститут історії України НАН України, 1998. — 319 с. - Гуржій, О.І.; Катренко, А.М. (Український історичний журнал, 1999)
У загальному контексті розвитку історичних досліджень вивчення проблем українського середньовіччя є одним з найважливіших завдань вітчизняної медієвістики. До того ж слід констатувати, що період української історії XIV-XVI ст. через відсутність широкої бази джерел є одним з найменш досліджених у нашій історіографії. Тому появу наукових розвідок, присвячених історії України тієї доби, необхідно всіляко вітати.