Східноєвропейська політика Ватикану та Радянський Союз (1954-1958 рр.) - Горбач, С.І. (Український історичний журнал, 1999)
5 березня 1953 р. помер Й. В. Сталін. З його смертю в історії Радянського Союзу була перегорнута ще одна сторінка, минула ще одна доба — сталінська. Майже одразу після смерті Сталіна відбулася значна структурна перебудова у радянських вищих ешелонах влади. Мала місце спроба налагодити колегіальну форму управління державою. М. С. Хрущов очолив керівництво секретаріатом комуністичної партії Радянського Союзу. Світова громадськість з надією очікувала позитивних змін у відносинах між Радянською державою та церквою.