Виникнення Запорозької Січі (хронологічний та територіальний аспекти проблеми) - Гурбик, А.О. (Український історичний журнал, 1999)
Початковий період української козаччини та оформлення її військово-політичної організації — Запорозької Січі — є одним з актуальних і недостатньо досліджених аспектів вітчизняної медієвістики. Головною причиною незадовільного стану наукової розробки даної проблематики є не лише відсутність достовірних свідчень, а й загалом досить бідна джерельна база з історії українських козаків кінця XV — першої половини XVI ст.