Турецька історична література з еміграції кримських татар кінця XVIII—ХХ ст. - Золотарьов, Д.Ю. (Український історичний журнал, 1999)
Досить значний за обсягом і історіографічним значенням пласт досліджень про Крим, на жаль, маловідомий досьогодні вітчизняним спеціалістам, являють собою науково-дослідницькі роботи, виконані в Туреччині. Велика зацікавленість істориків Туреччини Кримом пояснюється, на наш погляд, трьома основними факторами. Насамперед тим, що історія Криму до 1774 р. розглядається ними як невід'ємна частина історії самої Туреччини, оскільки значна територія півострова до цього часу входила до складу Османської імперії.