З історії становлення і функціонування земельних банків в Україні (1861-1918 pp.) - Краснікова, О.М. (Український історичний журнал, 1999)
Як відомо, Конституція України гарантує "право власності на землю" (ст. 14). Однак через об'єктивні і, нерідко, суб'єктивні причини приватизація землі в агропромисловому комплексі йде надто повільно, що, в свою чергу, гальмує розвиток товарно-грошових відносин, а значить, і ефективність суспільного виробництва в аграрному секторі економіки країни. Суттєвою причиною гальмування реформ в аграрному секторі економіки України є, на нашу думку, недостатнє врахування власного історичного досвіду функціонування системи вільного підприємництва.