Київський полковник Антон Жданович - Гурбик, А.О. (Український історичний журнал, 1998)
В загальному контексті розвитку історичних досліджень важливе місце належить вивченню проблем, пов'язаних із формуванням та діяльністю національної еліти. Особливо сприятливий матеріал для цього дає середина XVII ст., коли швидке становлення козацького стану та творення Української козацької держави покликали до життя нову державну еліту, в переважній своїй більшості рекрутовану з козацької старшини.