Політичні та дипломатичні відносини радянської України з Польською Республікою (1921—1923 pp.) - Єременко, Т.І. (Український історичний журнал, 1998)
Наприкінці Першої світової війни і після неї Україна чотири роки боролася за свою незалежність. Першим кроком на цьому шляху було проголошення Української Народної Республіки (УНР). Після довгої і кривавої боротьби, а також після спроби врятувати незалежну Україну з допомогою Польщі, владу захопив радянський уряд.