Конотопська битва 1659 р. - Бульвінський, А.Г. (Український історичний журнал, 1998)
Однією з переломних подій в політичній історії України XVII ст. була українсько-московська війна 1658—1659 рр. Саме в результаті цієї війни, як показав час, принципово вирішувалося питання, з ким пов'яже свою подальшу історичну долю козацька Україна — з парламентарною, але католицькою Польщею, чи з абсолютистською, але православною Московією.