Торгівля промисловими товарами між Україною та Білорусією у другій половині ХІХ ст. - Завальнюк, К.В. (Український історичний журнал, 1998)
У другій половині ХІХ ст. для дальшого розвитку українсько-білоруських торговельних зв'язків склалися більш-менш сприятливі умови, пов'язані із загальним розвитком економіки в Російській імперії. Це виникнення нових форм торгівлі, будівництво залізничних шляхів сполучення, оснащення водного транспорту пароплавами.