Освітній рух в Україні у добу національно-державного відродження (1917—1920 pp.) - Зубалій, О.Д.; Рященко, Д.С. (Український історичний журнал, 1998)
Роки 1917—1920-й — один із складних і суперечливих періодів розвитку державності, економіки, освіти і культури в Україні. Це епоха "української національно-визвольної революції", доба суверенітету й незалежності Української Народної Республіки, чотирьох її Універсалів, початку відродження рідної мови, культури, з одного боку; хаосу, анархії, жорстокої міжусобної боротьби, громадянської війни — з другого.