Початок діяльності Союзу Визволення України - Лавров, Ю.П. (Український історичний журнал, 1998)
1 серпня 1914 р. почалася світова війна. А вже наступного дня провідні українські партії, що діяли в Австро-Угорщині, створили у Львові Головну Українську Раду, покликану об'єднати зусилля українського народу імперії для захисту своєї країни. Її створення було підготовлено ще за два роки до виникнення війни.