За рядками книги відвідувачів Шевченкової могили (1917—1921 pp.) - Тарахан-Береза, З.П. (Український історичний журнал, 1998)
Перша світова війна завершилася в царській Росії Лютневою революцією, яка породила серед поневолених імперією народів надію на близьке соціальне та національне визволення. Разом з революцією ожила й Україна.