Патріотична освічена еліта Новгорода-Сіверського на рубежі XVIII—XIX ст. - Федірко, А.М. (Український історичний журнал, 1998)
Завдяки дослідженням О. П. Оглоблиним історії Лівобережної України і появі його грунтовних, написаних на численних архівних джерелах, праць "Люди старої України" та "Опанас Лобисевич" вперше в українській історіографії через життєписи відомих козацько-шляхетських родин розкрито широку картину складного, суперечливого суспільно-політичного розвитку Чернігово-Сіверського краю.