Український націоналізм: проблема наукового переосмислення - Касьянов, Г.В. (Український історичний журнал, 1998)
Донедавна словосполучення "український націоналізм" в Україні вживалося лише в лайливому контексті, здебільшого з додатком "буржуазний". Згідно з офіційним ідеологічним догматом поняття "український буржуазний націоналізм" включало будь-які прояви національної свідомості, культури, ідеологічні чи політичні спрямування, які не збігалися з державною ідеологією.