Праця Я. Марковича "Записки о Малороссии, ее жителях и произведениях" - Сарбей, В.Г. (Український історичний журнал, 1999)
Видавець збірників "Старина и новизна" (1772—1773), член Вільного економічного товариства, уродженець Полтавщини Василь Рубан розвинув у 70-х роках XVIII ст. в Петербурзі бурхливу діяльність щодо написання і надрукування невеликих за обсягом оглядових географо-статистичних та історичних праць про Україну.