Українізація та розвиток загальноосвітньої школи в 1921—1932 pp. - Борисов, В.Л. (Український історичний журнал, 1999)
У процесі створення і піднесення національної загальноосвітньої школи на якісно новий, сучасний рівень звернення до досвіду її становлення й розвитку в 20-х — 30-х роках є надзвичайно актуальним. У роки громадянської війни більша частина радянських керівних працівників, які діяли в Україні, недооцінювала або зовсім ігнорувала національне питання.