Церковна еліта та її роль у процесі формування політичної самосвідомості в Україні - Євсєєва, Т.М. (Український історичний журнал, 1999)
В духовному житті людства важко знайти чинник, який би протягом століть відігравав більшу роль, ніж релігія. Впливи релігійних вірувань можна простежити від глобальних соціальних потрясінь до найінтимніших глибин людського серця. Для українського народу основою механізму, який забезпечував багатовікову цілісність етнічних кордонів і підтримував стійку тенденцію до утворення єдиної державної структури, сприяв консолідації української нації всупереч об'єктивним і суб'єктивним факторам, була християнська культура.