Ментальність українського селянства в умовах капіталістичної трансформації суспільства (друга половина ХІХ — початок ХХ ст.) - Присяжнюк, Ю.П. (Український історичний журнал, 1999)
Історична наука колишнього Радянського Союзу, в тому числі й України, проблемами соціально-психологічної самобутності різних прошарків населення фактично не займалася. Це повною мірою стосувалося й проблеми \"побуту та буденності\" хліборобської людності, яку цілком виправдано слід віднести до \"білих плям\" тогочасної вітчизняної історіографії. Навіть так звані \"царистські ілюзії\" селян трактувалися не інакше як примітивний порівняно з пролетаріатом рівень їх політичної свідомості.