Етнополітика в Україні: історія та сучасний стан - Антонюк, О.В. (Український історичний журнал, 1999)
Світова етнополітична думка веде свій родовід з часів існування давньої Греції та Риму. Саме тоді зароджуються перші етнополітичні ідеї, виникають два основних напрямки у підходах до вирішення етнополітичних проблем: ліберально-демократичний (Демокріт, Перікл, Сократ та ін.) та консервативний (Арістотель, Геракліт, Платон та ін.). В українській історичній суспільно-політичній думці виділяється два найважливіших аспекти прогнозування етнополітичного розвитку України. Це розробка різних ідей, концепцій української державності та спроби моделювання державної етнополітики в Україні.