Взаємозв'язки урядових структур і громадських організацій України з Товариством об'єднаних українців Канади - Тронько, П.Т. (Український історичний журнал, 1999)
1918 р. українці, яких свого часу лиха доля відірвала від рідних осель і закинула на чужину, створили громадську організацію Товариство об'єднаних українців Канади (ТОУК). Першоемігранти і їхні нащадки, ставши повноправними громадянами Канади, своєю сумлінною і нелегкою працею багато зробили для розбудови країни, де їм судилося жити, працювати, ростити дітей. Однак, сприйнявши Канаду як свою нову батьківщину, вони ніколи не забували свого коріння, свого народу, отчого краю, берегли і оберегли його культуру, рідну материнську мову й пісню, які передавали з покоління в покоління.