Деякі аспекти відносин між Ватиканом та СРСР після другої світової війни (1945—1953) - Горбач, С.І. (Український історичний журнал, 1998)
Окупація радянськими військами Східної Європи, анексія прибалтійських країн та Закарпатської України призвели до важких випробувань і поневірянь мільйонів християн, більшість з яких були католиками. Ватикан у пресі та по радіо, в промовах своїх ієрархів на весь світ заявляв про те, що церква в комуністичних країнах є "церквою мовчання".