Роль античних студій у формуванні історико-філософських поглядів Михайла Драгоманова - Ставнюк, В.В. (Український історичний журнал, 1998)
Здобуття Україною незалежності знаменувало водночас і початок інтенсивних пошуків нових світоглядних орієнтирів, у тому числі вироблення концепції "національної (чи "державницької") ідеї" тощо. Однією з основних тез, під знаком якої проходять ці пошуки, стала теза про "європейськість" України, про її належність до європейської цивілізації.