Історія Русі-України ХІ—ХVІІІ ст. у контексті міжцивілізаційних відносин (особливості тойнбіанської інтерпретації) - Скоблик, В.П. (Український історичний журнал, 1998)
В останньому десятилітті другого тисячоліття ми є свідками відчутної трансформації міжнародних відносин. Ряд народів Європи та інших частин світу визначається в нових орієнтирах свого розвитку. Формуються нові державні нації, які намагаються у своєму давньому історичному минулому знайти обгрунтування для культурно-політичної переорієнтації. До таких націй належить і українська.