"Історія Русів" - останній видатний твір козацького літописання - Дзира, Я. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2002)
«Історія русів» — найвидатніший твір української державницької національно-політичної думки кінця XVIII й початку XIX ст. В основі її історіософської концепції лежить природне історичне і моральне право українського народу на свій самостійний державно-політичний розвиток. Боротьба з чужоземними поневолювачами України від найдавніших часів до 1769 року складає головний зміст твору. Автор подає історію рідного народу в традиційній літописній формі на документальному, часто стилізованому, усному та вигаданому матеріалі. Основними джерелами «Історії русів» є, головним чином, козацькі літописи XVII — XVIII ст, народні легенди і перекази, чужоземна література. Тож автор створив першу політичну історію України, оригінальний історичний трактат.