З історії вбрання населення півдня Східної Європи у пізньоантичний період (за археологічними даними) - Бобровська, О.В. (Український історичний журнал, 1999)
Пізньоантичний період в історії півдня Східної Європи насичений важливими політичними подіями. У попередні часи, на тлі стрімкого поглиблення політичної кризи Риму, зовнішні кордони імперії витримували посилений тиск з боку варварських племен. На територію Східної Європи з Надвіслення перекочували племена, відомі під загальною назвою «готи». Об'єднані з іншими варварськими етносами, вони становили значну небезпеку для імперії.