Гетьман Іван Мазепа в оцінці Михайла Грушевського - Жуковський, А. (Український історичний журнал, 1998)
Михайло Грушевський посідає провідне місце в українській історіографії не тільки великою кількістю важливих праць, статей, рецензій (у його спадщині бібліографи нараховують 1779 окремих позицій), але насамперед своїми дороговказами для української історії. Його велика заслуга — це визначення схеми історії України у відомій статті, яку він підтвердив своєю монументальною десятитомною "Історією України-Руси", де обгрунтував приналежність Київської Русі до історії України.