Анархістський рух в Україні у 1917—1921 pp. - Боровик, М.А. (Український історичний журнал, 1999)
Анархістський рух в Україні 1917—1921 рр. є одним з найменш досліджених і найбільш суперечливих явищ новітньої української історії. В масовій свідомості він незмінно пов'язується з махновщиною. Формування такого стереотипу було започатковане більшовиками ще в ході полеміки в роки громадянської війни та продовжене в перших радянських дослідженнях.