Праця Я. Марковича "Записки о Малороссии, ее жителях и произведениях" - Сарбей, В.Г. (Український історичний журнал, 1999)
100 років тому національно свідома українська інтелігенція організувала у Львові гучні урочистості, що мали дати спонукальний імпульс визвольній боротьбі українців на всіх теренах їх підневільного проживання під владою двох найбільших тоді в Європі імперій — Австро-Угорської і Російської.