Великомасштабні пекулярні швидкості та первісний спектр збурень - Гнатик, Б.І. (Кинематика и физика небесных тел, 1994)
Розглянута проблема інтерпретації спостережуваних даних щодо великомасштабних пекулярних швидкостей галактик в космологічних моделях з випадковими гаусівськими флюктуаціями густини. Запропонована нова модель поля пекулярних швидкостей в околі Місцевої групи галактик. Рассмотрена проблема интерпретации наблюдаемых данных о крупномасштабных пекулярных. скоростях галактик в космологических моделях со случайными гауссовыми флюктуациями плотности. Предложена новая модель поля пекулярных скоростей в окрестностях Местной группы галактик. The problem of the interpretation of observational data on the large scale peculiar velocities of galaxies in the cosmological models with random Gaussian density fluctuations is considered.