Кримське ханство на зламі (70–80 рр. XVIII ст.) - Лукашевич, О.А. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2011)
Стаття присвячена проблемі розвитку державності і права малої держави в умовах конфлікту цивілізацій на прикладі Кримського ханства останньої чверті ХVIII століття. Історичний досвід переконує: державний суверенітет – не тільки право, а й відповідальність перед іншими країнами.