Службовий костюм «охотницького» війська Гетьманщини (остання третина XVII – перша третина XVIII ст.) - Славутич, Є. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2011)
У статті комплексно досліджується історія службового костюму «охотницького» (найманого) війська Гетьманщини в останній третині XVII — першій третині XVIII ст. Визначено етапи розвитку обмундирування, конструктивні особливості (покрій), колір, матеріали і походження складових одягу; встановлено склад і типологію предметів озброєння та амуніції; розглянуто систему і форми забезпечення найманців одягом, зброєю і спорядженням. В статье комплексно исследуется история служебного костюма «охотницкого» (наёмного) войска Гетманщины в последней трети XVII — первой трети XVIII в. Определены этапы развития обмундирования, конструктивные особенности (покрой), цвет, материалы и происхождение элементов одежды; установлены комплектность и типология предметов вооружения и амуниции; рассмотрены система и формы обеспечения наёмников одеждой, оружием и снаряжением. The article covers the history of the uniform of the «okhotnytsky» (mercenary) forces of the Hetmanate in last third of the 17th — the 1st third of the 18th centuries. It identifies the stages with regard to the uniform development, its cut, color, materials and the origin of certain elements; describes typology of arms and accoutrements; sheds light on the system and forms of supplying the mercenaries with clothes, arms and accoutrement.