Атрибуція княжого знаку-графіті в північній внутрішній галереї Софії Київської - Нікітенко, Н.; Корнієнко, В. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2011)
У статті висвітлюються результати сучасних досліджень графіті № 75 у внутрішній північній галереї Софії Київської. Встановлено, що зображений на фресці над колишньою княжою усипальнею знак-тризуб найвірогідніше належав похованому в ній Всеволоду Ярославичу. Тризуб Всеволода декларував його найвищий династичний статус і сакральну спадкоємність від Володимира — хрестителя Русі. В статье освещаются результаты современных исследований граффити № 75 во внутренней северной галерее Софии Киевской. Установлено, что прочерченный на фреске над бывшей княжеской усыпальницей знак-трезубец вероятнее всего принадлежал похороненному в ней Всеволоду Ярославичу. Трезубец Всеволода декларировал его высочайший династический статус и сакральную наследственность от Владимира— крестителя Руси. The article sheds light on the results of the current research of graffiti № 75 in the interior northern gallery of the St. Sophia Cathedral. The trident frescodepicted sign above the former princely tomb has been established to belong to Vsevolod Yaroslavych. Vsevolod’s trident symbolized his highest dynastic status and sacral succession of Vladimir, the Baptizer of Rus.