Мобілізаційні та оповіщувальні універсали і листи гетьманів середини XVII – першої третини XVIII ст. - Сокирко, О. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2011)
Стаття присвячена дослідженню мобілізаційних та оповіщувальних універсалів і листів гетьманів, які з’являлися перед підготовкою до військової кампанії. Автор детально аналізує їхній зміст, форму та порядок видання. Статья посвящена исследованию мобилизационных и оповещающих универсалов и писем гетманов, появляющихся перед подготовкой к военной кампании. Автор детально анализирует их содержание, форму и порядок издания. The article deals with the research of the Hetmans’ mobilization and publicizing universals and letters preceding preparation for military campaigns. It provides thorough analysis of their content, form and publication procedure.