Науково-пропагандистська діяльність Оперативного штабу рейхсляйтера Розенберга: огляд документів Федерального архіву в Берліні - Кашеварова, Н. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2011)
У статті розглянуті документи Оперативного штабу рейхсляйтера Розенберга, що зберігаються у Федеральному архіві в Берліні. Основну увагу приділено аналізу інформації про науково-пропагандистську діяльність Штабу, а саме щодо збирання, опрацювання та використання нацистами відомостей з метою вивчення окупованих територій, а також написання спеціалістами Штабу низки наукових робіт на основі зібраних матеріалів. Охарактеризовано структуру груп документів, зміст, повноту, цінність як історичного джерела, висвітлено перспективи використання цих документів у подальших наукових дослідженнях. В статье рассмотрены документы Оперативного штаба рейхсляйтера Розенберга, хранящиеся в Федеральном архиве в Берлине. Основное внимание уделено анализу информации о научно-пропагандистской деятельности Штаба, а именно сбору, обработке и использованию нацистами сведений с целью изучения оккупированных территорий, а также написания специалистами Штаба ряда научных работ на основе собранных материалов. Охарактеризована структура групп документов, содержание, полнота, их ценность как исторического источника, освещены перспективы использования этих документов в дальнейших научных исследованиях. The article deals with the documents of the Reichsleiter Rozenberg Taskforce (Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg, ERR) of the Federal Archives in Berlin. Key emphasis is made on the analysis of the sources related to the ERR propaganda activities, including collection, processing and use of the information by the Nazis with a view of studying the occupied territories and further writing research papers by the ERR specialists. The article also identifies the structure of certain groups of the documents, their content, completeness and value as historical sources; sheds light on the prospective use of the given documents for further scientific research.